TRANSFORMATIVNA SESIJA

Citat - Peter Lindbergh:

"Fotografija ti nudi mogućnost da iskoristiš svoju senzibilnost i sve ono što jesi da kažeš nešto i budeš deo sveta oko sebe. U tom smislu, tokom fotografisanja, možete otkriti ko ste. A s malo sreće, mogli biste otkriti i nešto mnogo veće od sebe." 

Slikarka Nina BabićNina BabićJelena Medić, transformativna sesija, portret Nine Babić, Banja Luka 2020.

Šta je transformativna sesija?

U svom raskoraku izmuđe umetnice i nagona za isceljenjem duše, otkrila sam da čin nastanka umetničke fotografije ima isceliteljsku snagu ne samo za umetnika, već i za onog koji se izlaže njegovom pogledu. Transformativna sesija je višečasovno iskustvo otvaranja za sve one koji su na putu samospoznaje. Kombinovanjem svojih znanja stečenih tokom osmogodišnjih studija na Dramskoj akademiji i desetogodišnjeg, profesionalnog bavljenju pozorištem, izučavanjima na polju psihologije i astronomije u želji za boljim razumevanjem čoveka, njegove prirode i oblikovanja ličnosti, sa dugogodišnjom fotografskom praksom, razvila sam specifičan sistem kojim klijentima nudim mogućnost samosagledavanja. Portret je rezultat, ali ono što proces može da donese je daleko značajnije od rezultata. To je jedna igra koja nema drugih pravila osim vaše namere da mi se pokažete i moje želje da vas sagledam, s dubokim poštovanjem međusobnih granica. Ideja je da se reflektujete u mom oku u svojoj punoj autentičnosti. Želela bih da vas ohrabrim da prigrlite, bez osude, sve što se u tom izlaganju pojavi. Otkrivanjem svog slobodnog bića meni, otkrivate se i sebi i pravite osnovu za moguću transformaciju ličnosti. Iz dosadašnje uslovljenosti iskustvom i okruženjem, otvarate se za nova iskustva, koja možda nisu u skladu sa vašim dosadašnjim uverenjima, a vaše biće ima potrebu za njima. Pored fotografisanja, ovakva jedna sesija obuhvata i razgovor koji bi nas otvorio i stvorio međusobno poverenje. Sve što kažete može i biće iskorišteno ZA vas i ne ide iz prostorije. :)

Šta nije transformativna sesija?

Transformativna sesija nije psihoterapeutska seansa iako može imati terapeutski doživljaj, jer zahteva vašu slobodu da podelite svoju intimu samnom. Ja nisam psihoterapeut. Po struci sam glumica, dramaturg i fotograf, i mogu biti motivator ekspresije vaše duše. Dakle, ne nudim struktuisanu terapiju, nudim svojevrsno umetničko iskustvo koje može imati katarzičan efekat i bolje vas povezati s vašim intuitivnim bićem. Nudim mogućnost da na jedan dan, pred mojim objektivom, budete glumci koji će isprobati sve uloge koje ste ikada poželeli da igrate, a onda ih se osloboditi.

Foto-videografkinja Tajana Dedić StarovićTajana Dedić StarovićJelena Medić, portret fotografkinje Tajane Dedić Starović, poznatije kao Artis at camera, Banja Luka 2020,

Iskustva klijenata

Mila Jelena, od svega za šta ću ti se tek zahvaliti, čim konkretnu zahvalnost artikulišem, da počnem od onog, za mene danas, najdominantnijeg: HVALA TI što si me danas, kroz svoj objektov, RODILA u novom, zrelom liku! Protežem se, nova, a sebi poznata i bliska, kao neko biće koje se izvuklo iz ljepljive, sluzave, pretijesne i... smrtonosne ovojnice. Dišem. Hvala ti za vazduh koji sam zahvaljujući tvojoj pomoći danas udahnula... 

Svjetlana Marković

Način na koji Jelena pristupa modelu je zaista specifičan. S obzirom da sam ja i fotograf i psiholog po struci, Jelena me je “izula iz cipela”, toliko je dobra. Osjećala sam se zaista prijatno, ali i ogoljeno.

Tajana Dedić Starović